قانون گذرنامه - مصوب 1351.12.10
ماده 18 - برای اشخاص زیر با رعایت شرایط مندرج در این ماده گذرنامه صادر میشود:
1 - اشخاصی که کمتر از 18 سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیمومیت میباشند با اجازه کتبی ولی یا قیم آنان.
2 - مشمولین وظیفه عمومی با اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی.
3 - زنان شوهردار ولو کمتر از 18 سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه کهمکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد کافی است. زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانیکه شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی ماندهاند از شرط این بند مستثنی میباشند.
قانون اصلاح بند 1 ماده 18 قانون گذرنامه - مصوب 1370.6.6
ماده واحده - بند 1 ماده 18 قانون گذرنامه به شرح ذیل اصلاح میگردد:
بند 1 - صدور گذرنامه و تمدید و صدور اجازه خروج انفرادی اشخاص کمتر از هجده سال تمام و کسانی که تحت ولایت یا قیمومیت میباشند با اجازهکتبی ولی یا قیم آنان فقط
در موارد ذیل امکانپذیر خواهد بود:
الف - بیماران با معرفی شورای عالی پزشکی.
ب - افرادی که یکی از والدین یا قیم قانونی آنها مقیم خارج از کشور باشد.
ج - همسر و فرزندان کارکنان دولت جمهوری اسلامی ایران که مدت مأموریت آنان بیش از شش ماه باشد با تأیید بالاترین مقام وزارتخانه نهاد یا سازماندولتی.
د - گروههای کارآموزی و یا گردش علمی و یا شرکت در سمینارها و مسابقات علمی و فرهنگی و تیمهای ورزشی با معرفی بالاترین مقام ارگان و نهادمربوطه.
ه - جانبازان و مجروحین انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی با معرفی بالاترین مقام نهادمربوطه در مرکز یا امضاء مجاز معرفی شده توسط مقام مذکوربرای معالجه.
و - همسر و فرزندان کسانی که برای فرصتهای مطالعاتی بیش از شش ماه اعزام شده یا میشوند و نیز همسر و فرزندان دانشجویان شاغل به تحصیلدر خارج از کشور با تأیید وزارت فرهنگ و آموزش عالی یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
ز - کسانی که با پروانه گذر زیارتی عازم مسافرت خارج از کشور میباشند.
تبصره 1 - افراد مزبور به جز موارد فوقالذکر در مواقع اضطراری با تشخیص کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارتخانههای کشور، اطلاعات، امورخارجه و شهربانی و نماینده دادستانی کل کشور که به دعوت وزارت کشور و در محل این وزارتخانه تشکیل میگردد،
مجاز به خروج انفرادی خواهندبود. متقاضیان این تبصره مکلفند مدارک مربوط را به اداره گذرنامه تحویل و از آن طریق به کمیسیون مزبور ارسال گردد.
تبصره 2 - صدور گذرنامه و اجازه خروج از کشور برای افراد کمتر از هجده سال که والدین آنها فوت شده یا به حکم دادگاه محجور تشخیص داده شود.و باتفاق قیم یا سرپرست قانونی خود قصد خروج از کشور را دارند، بلامانع میباشد.
تبصره 3 * - صدور، تمدید، تفکیک و تجدید گذرنامه برای افراد کمتر از هجده سال به وسیله نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور بهجز در موارد استثناء در بندهای این قانون ممنوع میباشد.
-----------------------
*>>پاورقی: ضمائم مذکور در این قانون به جهت مفصل بودن جداگانه چاپ خواهد شد.<<
تبصره 4 - افرادی که ولی آنها فوت شده و طبق حکم دادگاه به حد رشد رسیده و یا به ولی یا قیم دسترسی ندارند و دارای شرایط فوقالذکر باشندمیتوانند با ارائه موافقت دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه، گذرنامه و اجازه خروج دریافت دارند.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و چهار تبصره در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ بیست و سوم مرداد ماه یک هزار و سیصد و هفتاد مجلس شورایاسلامی تصویب و در تاریخ 1370.6.6 به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی - مهدی کروبی